Dagbok

Blogg 2011

Fredagen den 25 November

Då har jag och Rolle varit hos vetrinären. Rolle hade en sträckning och liten blödning i sitt högra bakknä. Är säkert det som har spökat hela tiden och gjort att han fått sina låsningar för att han haft ont och spännt sig.
Känns bra att vi kom iväg och han nu blev behandlad. Nu är det strikta regler med boxvila i 3 dagar därefter sjukhage i 7 dagar. Sedan kan han börja skritta ca 15 minuter om dagen i 3 veckor. Återbesök ska vi göra i vecka 50.

Onsdagen den 23 November

Imorgon bär det av till vetrinär Barbro Olsson för en undersökning av Rolle.
Rolle har haft 2 låsningar i korset vilket Mia (mamman)  som har Rolle har märkt av att han är stutssig i galoppen och har börjat att stanna på hinder. Han är bägge gångerna behandlad av en duktig kiropraktiker med bra resultat. Men nu har det kommit tillbaka, så det känns som det är lägge att göra en grundlig undersökning på honom.
Kan ju vara så att det sitter i huvudet på honom och att han tror att det ska göra ont.
Men som sagt känns bra att kolla honom och sen får vi utgå från det.
Den första låsningen kom troligtvis av att han rulla fast i sitt täcke. Så vad säger man om dessa täcke som våra ridhästar behöver när de är i full kondition.
I vilket fall hoppas jag att det går bra så Rolle och Ida kan fortsätta sin karriär.

Måndagen den 14 November.

Var häromdagen och tittade på en avkomma E. Superman-Bellini F: 2010 Wyoming som han heter var en riktigt fin grabb som var välutvecklad för att bara vara 1 år. Där ser man så olika dom kan vara i sina olika åldrar. Och dessutom är han brun:) Jag vill verkligen ha en brun häst. När man var liten var alla bruna, men nu är det så ovanligt när man håller på med Sec B. Men det som väntar på något gott väntar ju aldrig för länge sägs det:))

Just nu undrar jag var tiden tar vägen. Det går i ett. Föräldramöte, utvecklingsamtal och en massa övertidstimmar på jobb. Och så närmar sig lucia och jul. Har inte köpt en enda julklapp än, men det är ju som vanligt. Alltid i sista minuten här!  Det blir ju jul i alla fall.

Showman hade idag sele på sig, och precis som jag trodde så brydde han sig inte. Han är så redig.

Måndagen den 7 November

Månbacka Top Qualite E: Steehorst Talento-Ganesco

Måndagen den 7 November

Suck ja!!! Här händer inte så mycket just nu. Tappat suget lite. Men det kommer väl tillbaks.
Utställningen med Showman blev inte av då jag blev dålig och inte alls sugen på att åka iväg. Känns lite retligt men är ju inte hela världen då vi har framtiden för oss.

Sprangels har åkt hem till sin ägare Anneli då hon kastade. Alltid sorligt, men sånt som händer. Hoppas att hon tar sig till nästa år och får ett fint litet föl.

Showman har fått en kompis som heter Månbacka Top Qualite. En fin liten hingstunge E: Steehorts Talento- Ganesco. En härlig individ med supertemperament.

Det som händer närmast är att jag och Showman kommer att åka på lite löshoppning för skoj skull och social träning.

Fredagen den 7 Oktober

Jag träffade som hastigast en liten kille i Falkenberg som var E:  Superman U: Stenbroåsens China Girl. Han skulle vara med på utställningen där som tydligen var något nytt. Han hade något helt fantastiska rörelser så man bara häpade. Han vann utställningen, men jag vet inte kritiken på honom då jag var tvungen att åka hem, men det kan jag ju återkomma med när jag vet.

Jag har anmält Showman till en utställning den 30 okotber som Nordvästra Skånes Hästvänner anordnar. Så nu blir det lite extra träning med honom och hoppas att allt går bra. Vi tar det som en social runda.

Tisdagen den 20 September

Då börjar det närma sig för championathelgen i Falkenberg. Och ännu ett år har Superman en avkomma som ska starta. Det är Simms Chardonnay som ska starta i hoppning. Håller alla tummarna för henne. Inspi (red) Justice som också kvalat dit kommer inte. Ägaren Malin har gjort valet att satsa på bruksprov nästa år istället och önskar henne lycka till då.
Jag kommer att åka upp på fredgskvällen tillsammans med Mia och henns familj, som ska starta sin 4 åriga newforestponny Miclas Craaft i hoppning. Även han hade duppeldiplom.
Sen kommer jag att finnas där till söndag. Ska bara njuta och titta på fina ponnys.  Och fotografera såklart.

Showman har jag funderingar på att ställa ut i slutet av november. Han är riktigt fin nu, jämn och fin och gott hull.

Divine ska inte ställas ut mer i år. Nu ska hon bara få vara och ha det bra med härliga ompysslingar av matte.

På bilden Miclas Craaft och My Lunqvist

Cadlanvalley Divine. Min lilla pärla fick sitt avelsdiplom.
99788 = 41 p

Inspi (red) Justice E: Superman med dubbeldiplom.
Gång: 888899 = 50 p
Hopp 88 = 49 p
Grattis Hagård Hästgård.

Onsdagen den 14 September

Simms Chardonnya E: Superman. Avelsdiplom 88799 = 41 p. Grattis stuteri Simms.

Tisdagen den 30 augusti

Då har jag varit på 3 årstest med Divine som inte alls blev bra. Fast hon har varit försiktig på träningarna så har hon ju ändå velat komma fram till hindret och haft en fin framåtbjudning. Men ack, nu ville hon verkligen inte så poängen blev endast 7 5 . Extriört blev det 887787.  Kan ju säga att jag inte är nöjd alls. Det jag kanske hakade upp mig på var skritten som var en 7,  sa de att den var spänd, men det var den inte enligt mig. Hon var matt.  7 på galoppen var helt rätt. Hon var spänd och det var korsgalopp. 7 på benen är också rätt då hon inte är riktigt rätt i sina framben, men det är ju något man kan leva med.
Men detta är nu glömt och vi ser fram emot en ljuvlig liten fölunge efter Rolle nästa år, min älskade Divine och jag

Simms Chardonnay fick dubbeldiplom och det är ju en jättekul grej då hon är efter Superman. Det är 3 dje året i rad som Superman har en avkomma med dubbeldiplom.

Sommaren lyser med sin frånvaro och det bara regnar och blåser, och det verkar inte bli bättre.
Så jag har nu beslutat att ta hem Showman från betet. Jag är kanske löjlig, men jag tycker att han har det bättre hemma och kan ligga i en torr box om nätterna och bara njuta.

Sprangels brunstar:((((((  Så imorgon ska jag åka och ultraljuda henne. Stona kan ju visa brunst under sin dräktighet, men känner att jag vill kolla henne för säkerhetsskull, så man inte går och väntar i onödan.

Har varit dålig med min kamera en lång tid nu, så känner att jag får ta mig i kragen och börja fota. Är ju alltid roligt med nya bilder.

Torsdagen den 11 Augusti

Regnet det bara öser ner. Det är väl den enda melodi man kan just nu:( Var tar vår sommar vägen, den lyser med sin frånvaro. Kallt och ruggigt är det.
Blir det inte bättre framöver så kommer jag att ta hem Showman från betet så han får gå in och lägga sig om kvällarna i er torr box. Hur skoj är det för de små liven att aldrig få ligga torrt.

Divine är duktig på löshoppningen nu, men fortfarande lite för feg för att det ska bli riktigt bra. Superfin teknik men dock alldeles för försiktig och feg. Bara att gilla läget att det inte är hennes starka sida. Men gången har hon, speciellt nu när hon har fått skor. Skritten och traven är super och även galoppen, bara att hoppas att hon inte blir spänd på 3 årstestet så att hon missar att visa sin fina sida.

Torsdagen den 3 Augusti

Då var helgens utställning i Kallared avslutad. En trevlig helg med superväder och många trevliga människor. Min Divine fick sitt guld som jag tycker att hon är värd.

Helgens kaos var att mina nycklar fick ben tillsammans med Tommys bil, och vips så var de borta. Kaos när man ska in med sin häst och alla saker ligger i bilen. Bara att pinna iväg till Mia som var stressad  över alla sina egna hästar.  Men Mia tog sig tid att leta upp ett av sina träns som jag fick låna. TACK.

Nästa steg var! Hur ska jag och hästen komma hem? Ringde min älskade gube som snällt nog tog bilen och körde de 42 milen som krävdes för att jag skulle komma hem. Så här i efterhand kan man ju skratta åt det, men det var fasiken inte roligt då.

Då riks inte blir av i år som är mycket tragisk då det är en av våra största utställningar som vi har här i Sverige, så väntar 3 årstest för Divine den 20 augusti.

Särken Sirion är såld och kommer till en tjej som ska spara honom som hingst och försöka att visa fram honom. Lycka till, för han är en riktigt fin liten kille som har framtiden för sig.

Tisdagen den 12 Juli

Då har Rolle med sin lilla ryttare Ida Persson varit ute på sin första tävling. 2 felfria rundor blev det. Jag är så stolt över att Rolle uppför sig så exemplariskt och att lilla Ida är så duktig trots sin låga ålder. Det är ju aldrig lätt med små barn och hingstar.
Men Rolle är hos en superfamilj med mycket hästvana och tar hand om honom på bästa sätt.  Alvar i ena stunden för att sedan bara mysa och ha det gott tillsammans. Hoppas att Familjen Persson får några fina och skojiga år tillsammans med fina Rolle.

Tisdagen den 12 Juli

Då är jag sen på det som vanligt, men utsällningen på Bjärsjölagård är gjord och flöt på bra och där var många fina welshar. För min Divine skulle jag gärna vilja ha en poäng till för att nå guldet, men så blev det inte denna gång. Jag själv tycker att jag har ett guldsto, men som sagt domaren dömer och thats it!! Nästa utställnig blir i Kållared den 30 Juli, men där har kommit få anmälningar, så SNÄLLA ALLA, ANMÄL ERA HÄSTAR SÅ DENNA UTSTÄLLNING BLIR AV.  Får vi inga anmälningar på våra utställningar så kommer de i framtiden att bli få och vi har inte möjligheter att visa våra welshar.

Quissi är nu också dräktig med Rolle, så nu har jag alla mina sto dräktiga till nästa år. Ska bli spännande med en ridponny efter Rolle.

2 fina Supermanbäbisar.

Fredagen den 17 Juni

Då har Lady åkt till Madelene i Linköping som är hennes nya hem. Känns riktig rätt att hon hamnade där. En riktig hästtjej ut i fingerspetsarna. Alltid kul när man får bra köpare till sina hästar. Lycka till med henne Madelene. Hon är värd det bästa i livet.

Fått lite kort på avkommor till Superman U: Halvblod. Alltid skoj när när stoägarna bryr sig och hör av sig till en.

Fredagen den 3 juli

Då har jag varit och kollat Sprangels och Divine som båda var dräktiga. Sprangels med Steehorst Talento och Divine med Kenwoods Right Royal. Nu återstår bara Quissi som är betäckt med Right Royal  och ska kollas nästa vecka någon gång när jag får tid.

Onsdagen den 18 Maj

Äntligen  ska jag uppdatera min blogg lite vad som hänt här på mitt lilla stuteri. Unghingstarna Sirion och Showman har kommit ut på härligt bete med 4 andra kompisar och njuter i fulla drag.

Min fina lilla Smokie drabbades av pungbråck och blev akut opererad  den 3 Maj. Operationen gick bra och han hämtade sig bra förutom att han även hade lunginflammation som han var behandlad för innan han åkte in, så prognosen för narkos var ju inte så god, men det gick vägen för honom.
Han tillbringade 9 dagar på djursjukhuset och fick sedan komma hem för att sedan behandlas en månad till. Så nu håller vi tummarna för honom.
Ibland är det så orättvist. Mina planer för Smokie var att behålla honom som hingstämne, men den planen sprack på en dag.

Och så det här med djursjukhus och försäkringsbolag. Dagen efter operationen fick jag ett telefonsamtal från djursjukhuset att försäkringsbolaget inte tog pungbråcket då det är medfött.
Javisst, det kan jag köpa, men var finns informationen? Jag kan tycka att vetrinärerna ska ha lite mer koll på försäkringsbolagens villkor så att man som hästägare i stressade situationer inte hamnar i sådana här situationer. Eller i varje fall hjälpa hästägaren att kolla innan man gör ingreppen.
Men skam den som ger sig, och fråga mig inte hur, men jag lyckades att få rätt så att försäkringsbolaget tog mitt fall. Tack.

Alltid svårt med sjuka föl under betäckningssäsongen, men jag har den turen i år att Rolle finns ju hos sin ryttare och betäcker  där och Superman går ju på semin så hans flickor finns ju utspridda över landet.

Och så lite skojiga saker. Sprangels är betäckt med Steehorst Talento och ska kollas nästa vecka. Divine blev betäckt en gång med Rolle så jag tror inte att det har tagit sig, var som sagt lite sen på det, eller rättare sagt, jag hade ingen hingst hemma så jag missade hennes brunst. Och Quissi ska betäckas med Rolle också, men får vänta till nästa brunst då hon blev brunstig samma dag som Smokie blev sjuk.
Söndagen den 3 April

Har nu de senaste dagarna fattat beslutet att Showman inte kommer att åka med till Örebro på hingstvisningen, då han haft en period med att äta dåligt och inte varit riktigt fräsh och taggad för sin uppgift. Då det inte är livsnödvändigt för honom är det bättre att han stannar hemma och är i form när det verkligen gäller. Känns ski_tråkigt då vi övat och legat i länge och han är så duktig. Men så är det i hästvärlden, dagsformen har en stor betydelse. Säger bara en sak, SHOWMAN kommer igen.
Bara för att Showman inte ska dit så ska ju jag dit och titta i varje fall. I år är där ju 3 riktigt fina sec B hingstar för avelsvärdering, så det blir tufft. Men oavsett sec så önskar jag alla en riktigt fin dag och Lycka till.

Så en tråkig sak. Någon har tagit sig in i mitt stall natten mellan lördagen och söndagen och gett mitt sto med föl ekollon. Fölet mår bra men stoet har varit riktigt medtagen och inte velat äta. Trugat med betforsvatten som jag lyckades med  sena söndagseftermiddagen. Sena kvällen börja hon äta halm och slabba lite i vattnet. Nu på söndagen är hon piggare igen och äter.
Vad är det för människor som håller på med sånt här för nöjes skull? Enligt min mening skulle där vara skottpengar på dem/dom.
Ofta är det ju riktigt sjuka männinskor som njuter av att göra djuren illa, men det kan också vara riktigt så kallade hästvänner som tyvärr inte vet var gränserna går och tyvärr alltid klarar sig.

Måndagen den 21 Mars

Nu känns det som jag är riktigt dålig på att uppdatera. Här har ju faktiskt hänt en del saker.
Kan börja med att jag var och löshoppade Divine den 8/3 och var jättedukig. De första varven var hon lite slarvig och slog i ganska rejält för att sen komma på att det är ju bättre att lyfta på benen så känns det bättre.

Showman tränas med att springa och ställa upp och han har fattat vinken ganska snabbt.

Lördagen den 12 Mars var vi ett gäng glada welshmänniskor som åkte till Danmark på hingstshow som sydwelsh hade anordnat. Domare där var Mr G Jones från Nebo stud.  BIS gick till fina sec A hingsten Mr Carnival och res BIS gick till sec B hingsten Bjerregårds Witek. Ett stort grattis till stuteri Fjordglimt och Bjerregård.
Lite bilder och text kommer att finnas i nästa welshponnynytt.

Dagen bästa avslut blev att mitt sto Quitinia fick ett fint litet hingstföl 1 timme efter att jag kommit hem. Pigg och kry och alert var han direkt, skötte magen som han skulle så allt var okomplicerat från första stund. Han kommer att få namnet Smokie efter en sånggrupp.

Tisdagen den 2 Mars

Idag har jag och Otto varit uppe hos Mia, stuteri Kallared och hämtat Anvil Sprangels. Mia var så snäll och tog med henne hem efter en resa upp till Susanne, stuteri Linner och Sara, stuteri Micks. Det värmer när man har vänner som ställer upp för en och det är så roligt att ge tillbaka då också. Vill även tacka Anneli, stuteri Särken för att jag får låna ditt fina sto.
Naturligtvis tog vi en titt på Mias hästar också. Så himla roligt när man ser hästar i så fint skick, välmående och glada. Och sist men inte minst, lilla Flora, en bedåradne liten hund som tyckte att livet lekte.

Måndagen den 21 Februari

Den 5 mars ska jag och Superman köra till Klinga seminstation och prova att hoppa på bock. Detta är helt nytt för mig och även för Superman som alltid betäckt naturligt. Men då jag fått många förfrågningar om han ska finnas på semin så känns det som det är läge i år. Man måste prova om det är bra och framförallt ekonomiskt försvarbart att göra det då där kommer en massa extra kostnader för mig som hingstägare. Superman ska exportröngas och ta proverna som är obligatoriska för semin. Men som sagt man måste börja någonstans och nu håller vi bara tummarna för att min lilla påg gillar detta  och att allt går som planerat.

Måndagen den 21 Februari

Jag har den stora glädjen att berätta att jag får låna Anvil Sprangels som ägs av Annelie Andersson, Stuteri Särken. Hennes tilltänkte make blir Kenwoods Right Royal. Ska bli skoj att se resultatet av dessa två hästar. Hoppas ju givetvis på ett stoföl, så man kan behålla något för en gångs skull. (Vågar knappt erkänna att jag älskar hingstar)
Sprangels son ska också komma hit. Särkens Sirion. Han ska vara sällskap till Showman. Det är ju så viktigt att våra unga hingstar har sällskap av en jämnårig och kan bygga upp sina muskler på rätt vis. Showman och Sirion kommer att gå på bete uppe på världens finaste ås med massor av träd och kuperade hagar. 
Särkens Sirion är till salu.
 
www.123minsida.se/stuterisarken    

Då var vi inne på det nya året och fölningarna börjar närma sig med stormsteg.
Nytt för i år är att Superman troligtvis kommer att stå på semin då där redan förra året var förfrågningar på honom om det. Så det är kanske läge att prova på det i år. Mer info kommer. Rolle kommer att betäcka som vanligt.
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS